Suomalaisten pankkien asiakasmäärät

Verkkopankkimaksut verkkokauppiaan näkökulmasta

Verkkopankkimaksut ovat kauppiaalle nopea ja turvallinen maksutapa, mutta niiltäkin toivoisi mahdollisimman suurta kustannustehokkuutta. Kaikki verkkokaupan maksutavat aiheuttavat verkkokauppiaalle kustannuksia. Monipuolinen maksutapavalikoima lisää myyntiä, mutta pienillä volyymeilla kaikki maksutavat eivät vielä kata omia kustannuksiaan. Aivan erityisesti tämä korostuu verkkokaupan toiminnan alussa.

Verkkopankkimaksujen keskinäistä kustannustehokkuutta voi osaltaan yrittää arvioida pankkien asiakasmäärien avulla. Koska en onnistunut löytämään sellaisia tietoja valmiina koosteena, päädyin keräämään ne itse.

Kerätyt tiedot

Alla olevat luvut on koottu eri julkisista verkkolähteistä eli lähinnä vuoden 2007 vuosikatsauksista, tämän vuoden osavuosikatsauksista sekä pankkien verkkosivuilta.

Pankit kuitenkin kertovat asiakaslukujaan perin kitsaasti. Asiakkaiden ainakin karkea kokonaismäärä sentään löytyi kaikilta. Verkkokauppiasta luonnollisesti kiinnostaa erityisesti verkkopankkia käyttävien asiakkaiden määrä. Pienimmät pankit eivät kuitenkaan kerro verkkopankkitunnukset hankkineiden asiakkaidensa määrää lainkaan.

Myös tarkemmat luvut henkilö- ja yritysasiakkaiden suhteesta olisivat kiinnostavia, sillä verkkopankkimaksu on ensisijaisesti kuluttajakaupan maksuväline. Tästä asiasta tietoja antaa vain Säästöpankki.

Pitää toki huomauttaa, että tästä artikkelista puuttuvat tiedot olisivat saattaneet olla joidenkin pankkien kohdalla saatavilla, mutten välttämättä ole löytänyt kaikkia tietoja rajallisen ajan puitteissa.

Lukuja täytyy pitää vain suuntaa antavina myös siksi, että yksikään pankki ei kerro tarkasti, miten se laskee asiakasmäärän ja verkkopankin käyttäjien määrän. Huomioon kannattaa ottaa myös se, että asiakkaalla saattaa olla tili ja verkkopankkitunnukset useammassakin pankissa.

Näiden lukujen perusteella voi jo kuitenkin hieman paremmin arvioida eri verkkomaksusopimusten kiinnostavuutta oman toiminnan eri vaiheissa.

Pankkien asiakkaiden ja verkkopankkikäyttäjien lukumäärät

Pankki Asiakkaiden lukumäärä %-osuus Verkkopankkiasiakkaat
Osuuspankki 3 200 000 31,1% 1 191 000
Nordea 2 300 000 22,3% 1 300 000
Sampo Pankki 1 249 000 12,1% 444 000
Säästöpankit +
Paikallisosuuspankit +
Aktia
1 134 412
(548 000 +
313 489 +
272 923)
11,0% n. 414 000
(212 000 +
n. 110 000 +
92 500)
S-Pankki 1 873 000 18,2% 192 000
Handelsbanken 379 000 3,7% ?
Tapiola Pankki 115 250 1,1% ?
Ålandsbanken 50 000 0,5% ?
Yhteensä 10 300 662 100%

Pankit

Osuuspankki

op pohjola logo 200x58 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
OP-Pohjola

Osuuspankki, joka siis nykyään on osa OP-Pohjola-ryhmää, on listalla ensimmäisenä selvästi suurimman asiakasmääränsä ansiosta. Verkkopankkiasiakkaidensa määrän puolesta OP on toisena.

Nordea Pankki

nordea logo 188x40 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Nordea

Nordea Pankilla, joka on osa Pohjoismaiden suurinta finanssipalvelukonsernia, on Suomessa toiseksi eniten asiakkaita ja eniten verkkopankkiasiakkaita.

Sampo Pankki

sampo pankki logo 211x30 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Sampo Pankki

Danske Bankin tietojärjestelmään siirtymisen myötä kyseenalaista mainetta kerännyt Sampo Pankki on omien arvioidensa mukaan menettänyt tämän vuoden aikana noin kaksi prosenttia asiakkaistaan muille pankeille. Sampo Pankin kilpailijat ovat arvioineet käytännön todelliset luvut hiukan suuremmiksikin. Tilanne on kutkuttava, koska kolmanneksi merkittävimmän verkkopankkimaksupalvelujen tarjoajan paikasta käydään tämän kehityksen vuoksi tiukkaa kisaa.

Sampo Pankin verkkopankkiasiakkaiden määrästä on hieman ristiriitaista tietoa. Sammon verkkomaksupalvelun esittely kertoo lukumääräksi 850 000, mutta Danske Bankin Fact Book Q2 2008 kertoo suomalaisten verkkopankkiasiakkaiden lukumääräksi 444 000. Oletan että isompaan lukuun lasketaan Danske Bank Groupin joidenkin muiden maiden verkkopankkiasiakkaita mukaan, mutta en ole saanut asiaan tarkennusta Sampo Pankilta. Uskon, että suomalaisten verkkopankkiasiakkaiden lukumäärä on se kiinnostavin.

Säästöpankit, Paikallisosuuspankit ja Aktia

saastopankki Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Säästöpankki
paikallisosuuspankit logo 269x42 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Paikallisosuuspankit

 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät

Säästö- ja Paikallisosuuspankit sekä Aktia ovat tässä yhdessä, koska niiden kaikkien asiakkaille voi tarjota verkkopankkimaksut yhdellä ja samalla Samlinkin (Aktia/)Sp/Pop-maksuliittymällä.

Säästöpankki on ainoa, joka kertoo tarkemmin henkilö- ja yritysasiakkaidensa jakaumasta:

Säästöpankkien asiakkaista valtaosa, 92 %, on henkilöasiakkaita. Henkilöasiakkaiden määrä on 504 000. Yritys- ja yhteisöasiakkaita on 44 000. Niiden osuus asiakaskunnasta on 8 %. Edellä mainittuihin sisältyvät myös maa- ja metsätalousasiakkaat, joita säästöpankeilla on 15 000. Säästöpankkien asiakaskunnasta on maa- ja metsätalousasiakkaita 3 %.

Paikallisosuuspankit eivät ilmoita missään nettipankin käyttäjämäärää. Luku 110 000 on siis arvio, joka perustuu siihen olettamukseen, että luku on noin 35% asiakasmäärästä, kuten Säästöpankilla ja Aktialla.

S-Pankki

s pankki Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
S-Pankki

S-ryhmä perusti S-Pankin vuonna 2006 korvaamaan Osuuskauppojen säästökassat. S-Pankki aloitti talletuspankkitoimintansa 15.10.2007. Nuoren S-Pankin ensikatsomalla suuri asiakasmäärä selittyy siis sillä, että jokainen Osuuskaupan asiakasomistaja on samalla myös S-Pankin asiakas. Se ei vielä edellytä kovin suurta aktiivisuutta pankkiasiakkaana. Niinpä verkkokauppiasta kiinnostaa enemmän verkkopankkitunnukset hankkineiden S-Pankin asiakkaiden määrä. Taulukon luku 192 000 on vuoden 2007 lopusta, eli auttamattoman vanha kun ottaa huomioon uuden pankin oletettavasti nopean kehityksen toiminnan alussa sekä sen, että S-Pankki painottaa vahvasti palvelujen käyttöä verkon kautta. Tämänhetkinen S-Pankin verkkopankkiasiakkaiden määrä saattaa siis olla huomattavasti suurempikin.

S-Pankin verkkomaksupalvelu tekee vasta tuloaan, eikä sitä nähdäkseni ole vielä erityisesti markkinoitu verkkokauppiaille. Lisätietoja kuitenkin saa jo kysymällä asiaa suoraan S-Pankista.

Handelsbanken, Tapiola Pankki ja Ålandsbanken

handelsbanken logo 224x23 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Handelsbanken
tapiola logo 135x35 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Tapiola
alandsbanken logotype1 Suomalaisten pankkien asiakasmäärät
Ålandsbanken

Listan kolme viimeistä ovat varsin piskuinen ryhmä lukujensa valossa. Niiden kohdalla verkkopankkimaksusopimuksen solmimisen kannalta silkkaa asiakasmäärää tärkeämmäksi valintaperustaksi voi nousta joko halu tarjoata täysi suora, eli kaikki olemassa olevat verkkopankkimaksutavat vaikka vain pelkän tasapuolisuuden nimissä, tai tarve palvella erityisesti tietyn maantieteellisen alueen asiakkaita.

Ålandsbankenin tytäryhtiö Crosskey Banking Solutions Ab Ltd toimittaa IT-järjestelmät mm. Ålandsbankenille, S-Pankille ja suurelta osin myös Tapiola Pankille. Koska teknisen järjestelmän toimittaja on sama, niin verkkokauppiaan näkökulmasta olisi perin houkuttelevaa, jos S-Pankin, Tapiolan ja Ålandsbankenin verkkopankkimaksut saisi yhdellä sopimuksella ja yhden verkkorajapinnan kautta samalla tavoin kuin Säästö- ja Paikallisosuuspankeista. Saattaa olla kuitenkin turha toivo.

Handelsbankenin ja Nordean välillä kerrotaan käydyn hämyisiä fuusioneuvotteluja, mutta moisten spekulaatioiden varaan ei kannattane paljon laskea.

Yhteenveto

Kolmen suuren perinteisen eli OP:n, Nordean ja Sammon verkkomaksusopimuksilla kattaa jo merkittävän osan potentiaalisista verkkopankkimaksujen käyttäjistä. Perinteisesti neljäs valinta on ollut Säästöpankkien ja Paikallisosuuspankkien yhdistelmä, mutta kisa niiden ja Sammon välillä kiristyy. S-Pankki on uusi tulokas, mutta kasvaa vauhdilla. Kolmen pienimmän tarpeellisuutta sopii harkita tarkkaan omista lähtökohdista.

Suomen Verkkomaksut Oy

Suomen Verkkomaksut Oy:n verkkomaksupalvelu on näppärä tapa ottaa käyttöön verkkopankkimaksut. Aivomatic Oy:ltä saat valmiit maksutapamoduulit VirtueMart- ja Magento-verkkokauppaohjelmistojen ja Suomen Verkkomaksut Oy:n palvelujen yhteenliittämiseen.

Tulossa

Seuraava verkkopankkimaksuja käsittelevä blogimerkintä on jo työn alla. Merkinnässä pureudutaan lähemmin verkkopankkimaksujen kustannuksiin. Helpoin tapa pysyä kuulolla on tilata Aivomaticin blogimerkintöjen RSS-syöte.

Pyrin keräämään pankkien päivitetyt asiakasluvut ensi vuoden alkupuolella, kun tämän vuoden vuosikatsaukset on julkaistu.

Liikemerkit

Yllä esitetyt yritysten liikemerkit eli logot ovat kunkin yrityksen tekijänoikeudella suojattua omaisuutta. Logoja käytetään tässä artikkelissa Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden nojalla. Logojen käyttö ei merkitse suhdetta kirjoittajan ja logot omistavien yritysten välillä.

Kategoria(t): Verkkopankit Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Suomalaisten pankkien asiakasmäärät

  1. Päivitysilmoitus: Verkkokauppaopas » Blog Archive » Pankkien verkkopankkiasiakkaiden määrät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>